Měšťanský dům rodu Kolerů zakoupilo město 1494 jako sídlo městské správy. Několikrát přestavěn, naposledy 1887 do novorenesanční podoby. Sousední tzv. nová radnice, původně vladycký dům, hostinec, kasárna, škola, spořitelna, součást radnice od 1926.
Radnice od jihovýchodu
© Ivan Grisa 04/2009
Graficke pismenko Radnice stojí v severozápadním rohu Karlova náměstí, u ulice vedoucí k zámku. Parkování v okolí zpoplatněno. V úředních hodinách městského úřadu lze budovu projít včetně výjezdu proskleným výtahem a vstupu na dvůr.
Ivan Grisa , 2.4. 2009

Radnice v Kolíně
    Kolínská radnice sestává ze dvou původně samostatných domů. Tzv. stará radnice v severozápadním rohu Karlova náměstí byla původně měšťanským domem rodu Kolerů, který zakoupilo město 1494 od Jana Dobřenského z Dobřenic jako sídlo městské správy. Několikrát přestavěna, naposledy 1887 do honosné novorenesanční podoby (J. Vejrych a J. Klecanský). Sousední tzv. novou radnici zakoupilo město roku 1606 od vladyky Jana Albrechta Humpoleckého z Rybenska

Ivan Grisa, dle J. Procházka, Kolínská radnice, vydala kulturní komise MNV Kolín 1971, 2.4. 2009