Na místě původní sochy sv. Václava ve středu náměstí postaven 1682 mariánský sloup, doplněný r. 1764 čtyřmi sochami světců, kolem balustráda s reliéfy českých patronů z r. 1882 v nárožích. Sochy nahrazeny kopiemi, ostatní části vyčištěny.
Sloup od východu
© Ivan Grisa 04/2009
Graficke pismenko Sloup stojí téměř v geometrickém středu hlavního kolínského Karlova náměstí. Parkování v okolí zpoplatněno, od nádraží necelý kilometr k západu, nejbližší železniční zastávka Kolín zastávka (trať Praha - Kolín, linka S1 PID) asi 300 m severozápadně.
Ivan Grisa , 2.4. 2009

Mariánský sloup v Kolíně
    Na místě původní sochy svatého Václava ve středu náměstí postaven v roce 1682 mariánský sloup s kompositní hlavicí, nesoucí sochu Assumpty, doplněný v roce 1764 čtyřmi sochami světců, kolem balustráda s reliéfy českých patronů z roku 1882 v nárožích. Sochy nahrazeny kopiemi, ostatní části vyčištěny.
    Ivan Grisa,dle E. Poche a kol., Umělecké památky Čech, svazek 2, str. 88, 2.4. 2009

socha, monument