Hrady.cz
Raně barokní morový sloup z r. 1678, postaven hrab. Sibyllou Lamboyovou na ochranu města před morem. V nárožích sochy světců: sv. Antonína, sv.Jana Nepomuckého, sv.Rocha, sv.Františka, sv. Šebestiána a sv. Ignáce, ve výklenku je socha sv. Rozálie.
© Milan Caha 04/2009
Graficke pismenko Sloup stojí uprostřed náměstí v Hostinném, nedaleko od radnice. Jedná se o hodnotnou raně barokní sochařskou práci z roku 1678. Sloup nechala postavit manželka majitele zdejšího panství, hraběte Lamboye, Sibylla. Morový sloup má šestibokou základnu, v rozích stojí sochy světců, kterým byla většinou přičítána ochrana proti moru: sv. Antonína Paduánského, sv. Jana Nepomuckého, sv. Rocha, sv. Františka, sv. Šebestiána a sv. Ignáce. Jak bylo u takového typu sloupu časté, ve výklenku v dolní části podstavce je socha ležící sv. Rozálie – jedné z nejčastějších ochránkyň před morem. Na dolní části sloupu je znak rodu Lamboyů a reliéf Panna Marie chránící děti. Na vrcholu sloupu je socha Panny Marie. Sloup byl rekonstruován v roce 2000.
Milan Caha (zdroj: POCHE, E.: Umělecké památky Čech 1. A - J. Academia, Praha 1977), 2.4. 2009