Hrady.cz
Dvoupatrová zděná hranolová zvonice z roku 1599. Původně tvořila bránu hřbitovní zdi, druhotně byl průchod zazděn. Na severní stěně je zazděna kamenná plastika lidské tváře z doby vzniku stavby.
zvonice od východu
© Milan Caha 04/2009
Graficke pismenko Mladé Buky leží 7 kilometrů od okresního města Trutnov, na silnici na Pec pod Sněžkou. Zvonice stojí na návrší jihovýchodně od centra obce, v areálu dále tvořeném kostelem, farou, výklenkovou kapličkou a novým hřbitovem (založeným v roce 1866). Dostanete se k němu po silnici č. 14 (vedoucí směrem na Hostinné).
7.4. 2009

popis

Poměrně mohutná zděná hranolová zvonice byla podle pamětní desky nad vchodem postavena v roce 1599 (u data je dále jméno Iacob Frumeti). Původně byla průchozí a tvořila bránu starého hřbitova, který se v době výstavby zvonice rozkládal kolem kostela (tedy severněji než dnešní hřbitov). Zvonice je dvoupatrová, ve zvonovém patře jsou dvojice segmentově zaklenutých oken. Kryta je cibulovitou bání s lucernou. Zvonice je bez ozdob, pouze nad dveřmi