Barokní kostel na místě gotického, pravděpodobně dřevěného, kostela, vznikl z kaple z r. 1599 radikální přestavbou v letech 1777–1787. Vybavení pochází většinou z 19. století, dochovala se zde gotická křtitelnice.
© Milan Caha 04/2009
Graficke pismenko Mladé Buky leží 7 kilometrů od okresního města Trutnov, na silnici na Pec pod Sněžkou. Kostel stojí na návrší jihovýchodně od centra obce, v areálu dále tvořeném kostelem, zvonicí, farou, výklenkovou kapličkou a novým hřbitovem (založeným v roce 1866). Dostanete se k němu po silnici č. 14 (vedoucí směrem na Hostinné).
27.4. 2009

historie

Původně snad dřevěný gotický farní kostel z druhé poloviny 14. století, připomínaný v roce 1384, stával pravděpodobně na místě dnešního kostela, uprostřed staršího hřbitova. Současná stavba vznikla radikální přestavbou kaple z roku 1599. Barokní přestavbu provedl stavitel Jan Jesch v letech 1777–1787. V letech 1995–2000 byl kostel opraven. Kostel je jednolodní, s obdélným presbytářem (sklenutým křížovou klenbou). Vybavení je převážně z 19.

Milan Caha (zdroj:POCHE, E.: Umělecké památky Čech 2. K - O. Academia, Praha 1978), 27.4. 2009

Trutnov  (TU)