Červený kostel; Varnsdorf
Novogotický cihlový kostel německé evangelické církve ve Varnsdorfu byl postaven v letech 1904–1905 podle projektu architekta Waldemara Kandlera. Po 2. světové válce konfiskován, dnes nevyužitý a chátrá.
© Milan Caha 03/2009
Graficke pismenko Německá evangelická církev používala od roku 1873 kostel Proměnění Páně, který patří Starokatolické církvi. Na počátku 20. století se němečtí evangelíci rozhodli vystavět vlastní kostel. Jeho základní kámen byl položen 16. května 1904 a kostel byl vysvěcen 3. prosince 1905. Autorem nezvyklé novogotické stavby z glazovaných cihel je drážďanský architekt Waldemar Kandler. 25. června 1905 byly na věž umístěny zvony, dar hornolužického spolku Gustava Adolfa. Varhany kostel získal v roce 1906. Kostel sloužil do konce 2. světové války, poté byl konfiskován, předán Církvi československé. Od šedesátých letech kostel chátrá, interiér i exteriér je poničen a vyrabován.
Milan Caha (zdroj:POCHE, E.: Umělecké památky Čech 1. T - Ž Academia, Praha 1981 a informace z panelu u kostela), 1.4. 2009