kostel Proměnění Páně

Starokatolický kostel; Varnsdorf
Pseudorománská konkatedrála Starokatolické církve (od roku 1897 do roku 1995 katedrála) postavená v letech 1872–1873. První strarokatolický kostel u nás. V interiéru plastiky Vincence Pilze z roku 1882.
© Milan Caha 03/2009
Graficke pismenko V průmyslových městech severních Čech se starokatolické hnutí rozšířilo roku 1871. Varnsdorfský farář Anton Nittel založil roku 1872 ve Varnsdorfu první starokatolickou farnost na našem území. Roku 1877 byla starokatolická církev v rakouské monarchii oficiálně uznána. Protože dohoda o společném užívání římskokatolického kostela ve Varnsdorfu nebyla možná, rozhodla se starokatolická farnost hned po svém založení vybudovat vlastní kostel. Na jeho stavbu byl zakoupen pozemek na Schürzenově kopci. Kostel byl vysvěcen 27. prosince 1873. Kostel Proměnění Páně je tak nejstarším starokatolickým kostelem na světě postaveným vlastními prostředky. V roce 1897 bylo do Varnsdorfu ...

popis

Jednolodní pseudorománský kostel postavený ve směru jihozápad – severovýchod. Na loď navazuje užší trojboce uzavřený presbytář, věž je nad vchodovým průčelím. Na oltáři je socha Krista od Vincence Pilze, z roku 1882. Od stejného autora je reliéf „Svatí tři králové“ vedle presbytáře.