Hrady.cz
Barokní chrám postaven v letech 1766–76 na místě původního´kostelíka ze 13. století. Stavba je dílem rumburského stavitele J. Eiselta, dokončil ji děčínský stavitel Kosche. V kostele měla roku 1830 premiéru Beethovenova Missa solemnis.
© Milan Caha 03/2009
Graficke pismenko Chrám sv. Petra a Pavla byl postaven na místě původního, snad dřevěného, kostelíka ze 13. století. Základní kámen nového kostela byl položen v roce 1766. Stavbu vedl rumburský stavitel J. Eiselt. Dokončen byl po přerušení stavby v letech 1774–1776 děčínským stavitelem Koschem. Barokní výzdoba je ještě o rok mladší. V roce 1829 byl kostel poškozen požárem. V roce 1904 získal nové varhany, dílo varhanáře Euleho z Budyšína. Roku 1908 byl vysvěcen a zavěšen nový zvon, jako náhrada za zvon poškozený letni bouři v roce 1907. Nad bočním vchodem je umístěna pamětní deska, připomínající premiéru Beethovenovy Missy solemnis, která zde byla uvedena roku 1830.
Milan Caha (zdroj: Poche E. a kol.: Umělecké památky Čech 4, Academia, Praha 1982), 15.5. 2009