Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Poláky, Poláky
Hrady.cz
Pozdně barokní zámek, přestavěný koncem 18. století ze starší tvrze. Novobarokní úprava 1928, po roce 1948 sídlo státního statku, po roce 1990 prázdný a intenzivně chátrající. Kolem rozlehlý dvůr, před zámkem na návsi trojiční sloup z roku 1685.
Graficke pismenko Poláky (součást obce Chbany) se nacházejí asi 9 km jihovýchodně od Kadaně u silnice II/225, jižně nad Nechranickou přehradou. Z hlavní silnice odbočka přes železniční přejezd, zámek na severní straně návsi asi 150 m od křižovatky. Parkování možné přímo na návsi. Autobusová zastávka na hlavní silnici, spojení zejména ve volných dnech velmi omezené. Železniční zastávka obsluhována jen o letních víkendech (viz Doupovská dráha).

Zámek v Polákách
    Osídlení dnešních Poláků má velmi starý původ: jižně od vsi bylo zkoumáno pohřebiště bylanské kultury ze 7.–5. století před naším letopočtem, údajně největší v Evropě. Dnešní ves se poprvé připomíná 1318, kdy byla majetkem Víta a Bavora z Poláků. Z jejich sídla se vyvinula tvrz, která je základem dnešního zámku. Ten postavil koncem 18. století V. Rodt ze Žatce pro hrabata z Pergenu. Roku 1924 koupili Poláky Josef a Marie Hradčovští a o čtyři