Na návsi se nachází barokní sloup Nejsvětější Trojice z r. 1711 se sochami Krista a Boha Otce v obláčcích na vrcholu. V letech 1974-2012 tu byl umístěn ještě vrcholně barokní sloup se sochami světců od J. K. Vettera z r. 1724, přenesený ze zbořených Kralup u Chomutova, nyní v Zelené u Málkova.
Graficke pismenko Obec v údolí potoka Liboce, rozložená po obou jejích březích, je prvně doložena r. 1226. V minulosti zvána též Libotitz, protože tu převažovalo německé osídlení. Nyní tu žije jen něco přes 200 obyvatel. Obcí prochází silnice III. třídy, příjezd po ní od silnice II/224 (Kadaň - Podbořany) z Račetic nebo ze silnice II/225 (Kadaň - Žatec) od Malých Krhovic. Parkovat lze přímo na návsi. Železniční spojení obec prakticky nemá, protože zastávka v místní části Čejkovice na trati 160 není již řadu let obsluhována. Zastávka Pětipsy na trati 164 je v provozu jen v létě o víkendech. Sloup Nejsvětější Trojice na návsi stojí před domem č. p. 10.

historie

Jako součást poměrně bohaté barokní sochařské výzdoby obce se na libědické návsi nachází jednoduchý sloup s plastikou Nejsvětější Trojice na vrcholu, postavený roku 1711. Nejsvětější Trojici symbolizují sochy Krista a Boha Otce v obláčcích na vysokém sloupu s korintskou hlavicí. Hranolový sokl je na třech stranách hladký, jen přední část je členěná. Autor díla není znám. V letech 1974-2012 stál v Libědicích přechodně ještě jeden trojiční sloup.

Ivan Grisa, dle Jan Pešta: Encyklopedie českých vesnic, díl IV Ústecký kraj, str. 133, Libri 2009, 29.3. 2009

socha, monument
     Chomutov  (CV)