Ochranná kaple

Mladé Buky - bývalé Sklenářovice
Kaple byla postavena v roce 1874 na loukách u obce Sklenářovice jako ochrana před nepohodou. Po roce 1945 pustla. V letech 1998–99 opravena. Interiér vyzdoben nástěnnou malbou Květy Krhánkové. Kaple je celoročně otevřená.
Ochranná kaple v lese u bývalých Sklenářovic
© Milan Caha 03/2009
Graficke pismenko Kaple byla postavena v roce 1874 na loukách u horské obce Sklenářovice. Od svého vzniku byla určena i jako úkryt při letních bouřkách, který využívali lidé sušící seno, dřevaři i dělníci z nedalekého lomu. Když po roce 1945 Sklenářovice zanikly, okolí kaple bylo zalesněno a kaple začala pustnout. V letech 1998–99 byla ve spolupráci s KRNAP opravena, exteriér podle historických snímků do původní podoby upravily restaurátorky Kateřina Krhánková a Magda Pichová. Interiér vyzdobila nástěnnou malbou výtvarnice Květa Krhánková. Kaple je celoročně otevřená, vybavena lavicemi a znovu nabízí ochranu před nepohodou.
Milan Caha (zdroj: informační tabule u kaple), 21.4. 2009

Trutnov  (TU)