Hrady.cz
Jednolodní orientovaný renesanční kostel se starším polygonálním presbytářem a věží zabudovanými mimo osu kostela. Poprvé uváděn r. 1354, v l. 1598–1602 přestavěn renesančně stavitelem Carlo Valmadim. V 70. letech 20. stol. vyhořel, opraven 1975.
kostel od jihu
© Milan Caha 03/2009
Graficke pismenko Obec Rudník (původně Heřmanovy Sejfy) byla pravděpodobně založena při kolonizaci Krkonoš ve 13. století. Založili ji zřejmě horníci, kteří těžili na úpatí Černé hory stříbro, zlato, železo a měď (odtud původní i dnešní název obce). První nepřímá zmínka o zdejším osídlení je z roku 1241. Farní kostel sv. Václava je uváděn roku 1354, za držení Puty z Turgova. Za husitských válek patřila obec Krušinům z Lichtenburka a od roku 1521 do roku 1706 Valdštejnům. Za jejich vlastnictví v letech 1598 – 1602 byl kostel přestavěn renesančně. Stavba je považována za jednu z vrcholných realizací krkonošského renesančního stavitele Carla Valmadiho. Při ...
Milan Caha (zdroj:POCHE, E.: Umělecké památky Čech 3. P - Š. Academia, Praha 1980), 30.3. 2009

popis

Orientovaný obdélný jednolodní kostel s polygonálním presbytářem a věží mimo osu kostela. Věž je připojena k jižní stěně lodi, zachovaly se v ní klíčové střílny. Kryta je barokní oplechovanou cibulí s lucernou, na níž je menší cibule s makovicí a křížem. Kolem vnější strany celé stavby je lunetová římsa, typická pro Valmadiho stavby. Uvnitř jsou po třech stranách lodi obvodové empory na arkádách s toskánskými sloupy, rovněž charakteristické pro