zámek Ambras

Innsbruck
Románský hrad Andechů z 11. stol. zanikl r. 1133. Na jeho místě vystavěn nový hrad. Ve 2. pol. 16. stol. hrad velkoryse renesančně přestavěn arcivévodou Ferdinandem II. Od r. 1919 majetkem státu. Sbírky zbraní, portrétů a přírodních kuriozit.
celkový pohled na zámek Ambras
označován jako tzv. Horní zámek - vlastní jádro původního gotického hradu. Na jeho úpatí se nachází cenný renesanční tzv. Španělský sál.
© Jan P. Štěpánek 03/2009
Graficke pismenko Hrad a zámek Ambras – renesanční perla Tyrolska. Zámek tvoří výraznou dominantu krajiny údolí řeky Inn sevřené mezi alpské velikány v okolí Innsbrucku, hlavního města rakouského Tyrolska.
Ambras se nachází na jižních svazích údolí, necelých 10 minut jízdy jihovýchodně od historického centra rakouského Innsbrucku.
Zámek, původně středověký hrad, byl sídlem držitelů a vládců Tyrolska. Největší sláva Ambrasu je spjata s osobou arcivévody Ferdinanda II. Tyrolského, jehož osoba je též spjatá s osudy Českých zemí.

historie

První zprávy o Ambrasu, nazývaného také původně jako Amras či Omras, pocházejí již z časného 11. století. Tedy dlouho před tím, než se nedaleký Innsbruck stal vůbec městem, byl hrad Ambras znám jako centrum regionu a sídlo hrabat z Andechu, kteří původně pocházeli z Horního Bavorska. Z původního andechovského hradu se po jeho zničení v roce 1133 nezachovalo zhola nic. Později hrad přešel dědictvím z rodu Andechů do majetku tyrolského knížete.

popis

Zámek je tvořen dvěmi částmi. Starším Horním zámkem (hradem) a mladším tzv. Dolním zámkem. Horní zámek je vlastním starším hradem, jehož většina hmoty je středověkého původu s pozdějšími renesančními přístavbami a úpravami. Jádro hradu je tvořeno palácovými stavbami přistavěnými k původní obvodové hradbě na půdoryse nepravidelného oválu, které mezi sebou svírají pravidelné obdélné nádvoří. Hrad prošel postupným vývojem. Nejstarší částí je