Na místě svatyně, připomínané 1352, postaven 1711–2 velký bezvěžový barokní kostel. Po roce 1945 chátral, 1. 8. 1988 odpoledne úplně vyhořel. Opraven 1996–2000 (nové svěcení 7. 10. 2000), přístavba kaplanky kolem presbytáře.
Kostel od jihozápadu, vlevo zvonice
Kostel stojí nad centrem obce. Bohoslužby zřejmě v neděli od 11.00.
Ivan Grisa , 21.3. 2009

Kostel svatých Petra a Pavla v Růžové
    Růžová se objevuje v soupisu papežských desátků jako ves s kostelem roku 1352. Osudy a podoba původního kostela jsou neznámé. V letech 1711–12 za Franze Karla Clary-Aldringena na jeho místě postaven rozměrný jednolodní bezvěžový kostel, orientovaný téměř přesně k východu. Poměrně honosné vybavení zahrnovalo mimo jiné 10 soudobých obrazů apoštolů z dílny Petra Brandla. Seznam kněží v Růžové se zachoval z let 1545–1945 (1562–1622 fara luterská,

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 3; webová stránka obce Růžová; informační tabule na průčelí kostela, 21.3. 2009