Objekt s novorománskými prvky na jižním okraji vsi v sobě slučoval modlitebnu i farní budovu. Postaven 1864, od roku 1875 zdejší farnost zahrnovala více než 50 obcí. Od 60. let 20. století kino a byty, od roku 1990 prázdný a intensivně chátrající.
Kostel od severovýchodu
V popředí novější přístavba někdejší bohoslovecké školy.
Graficke pismenko Růžová stojí na náhorní plošině mezi pravým břehem Labe a Kamenicí, severovýchodně od Děčína. Autem od silnice I/13 v Ludvíkovicích přes Kámen a Bynovec, z Hřenska přes Janov, nebo ze Srbské Kamenice (u této silnice se v hustém porostu skrývá evangelický kostel). Autobusové spojení z Děčína.
Obec je východiskem turistických cest po Labských pískovcích (resp. národním parku České Švýcarsko), nabízí řadu ubytovacích i stravovacích možností (převážně v letní sezóně).
Ivan Grisa , 21.3. 2009

Evangelický kostel v Růžové
    Evangelická obec v Růžové zahájila svou stavební činnost roku 1862 zřízením hřbitova na úbočí dnešního Kovářova vrchu na místě někdejší šibenice. O dva roky později byl postaven poměrně rozlehlý novorománský kostel, vysvěcený na den svatého Václava téhož roku. Od roku 1875 samostatná farnost, která zahrnovala 53 obcí okresu Děčín. Od 1. 3. 1896 byla Růžová sídlem evangelické bohoslovecké školy, pro níž byla rok předtím stavba rozšířena (škola

Ivan Grisa, dle webové stránky obce Růžová, 21.3. 2009

Děčín  (DC)