Kostel z r. 1650, původně evangelíků augsburského vyznání. Po zákazu evangelické církve jej získali jezuité, v r. 1700 pak karmelitáni, kteří zde vybudovali klášter a v r. 1711 lékárnu. Od konce 18. stol. do r. 1950 zde sídlili milosrdní bratři.
© Milan Caha 03/2008
Graficke pismenko V roce 1650 si v dnešní Potoční ulici postavili svůj první kostel skaličtí evangelíci augsburského vyznání. V letech 1670–1680, v rámci ostré protireformace, došlo v Uhersku k úplnému zákazu evangelické církve. Kostel v Potoční získali nejprve jezuité, v roce 1700 jej získali karmelitáni, kteří při něm vybudovali rozsáhlý klášterní komplex. V roce 1711 zde založili lékárnu, která je funkční dodnes. Řád karmelitánů byl na konci 18. století rozpuštěn a jejich klášter převzali milosrdní bratři. Ty zde zřídili zdravotnické zařízení, sloužící převážně chudým a potřebným v době válek a epidemií. Klášterní budovy sloužily též jako sanatorium a lazaret. Milosrdní bratři v areálu působily do roku 1950. Dnes objekt slouží zdravotnictví a ke komerčním účelům.

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec