Hrady.cz
Kaple sv. Anny, původně středověký kostelík sv. Jana Křtitele v hanácké obci Lutotín, na levém břehu Romže. Kaple vybudována roku 1822.
Graficke pismenko Obec Lutotín je turisticky opomíjená. Důvodem je její poloha. Obec leží z větší části na levém břehu říčky Romže. Je sevřena z jihu železnicí a na severu hlavní silnicí na Konicko. Případní cykloturisté dorazí do obce Bílovice, kde zhlédnou zdejší kapli a vzácný hanácký žudr, ale do 500 m vzdáleného Lutotína již většinou nedorazí. Přitom je tu ukryta zajímavá kaple sv.Anny, původně středověký kostelík, nad obcí též stojí kaplička a západně rostou významné lužní porosty.
Ivo Rozehnal, 15.3. 2009

historie

Obec Lutotín nad říčkou Romží je dnes spojena s obcí Bílovice, s kterou dnes sdílí svoji samosprávu. V samotném Lutotíně stojí na návsi kaple sv. Anny. Velká kaple je jednolodní stavba s čtyřbokou věží zvonice nad vstupem. Jedná se o původně gotickou stavbu z roku 1336, tehdy kostelík sv. Jana Křtitele. Svatostánek byl přestavěn v roce 1822 a vysvěcen ke slávě sv. Anny. Další úpravy proběhly v letech 1911–1929. Kaple spadá pod farnost v

Ivo Rozehnal - zdroje: Soupis kulturních a nemovitých památek okr. PV / 2012, 15.3. 2009