Kaple Nanebevzetí Panny Marie v Hluchově, v jedné z nejstarších obcí regionu Kostelecka.
Hluchov - kaple Nanebevzetí Panny Marie
© Ivo Rozehnal, 03/2009
Graficke pismenko Obec Hluchov ležící na kopci nad Kostelcem na Hané patří k nejstarším v regionu. Už od první písemné zmínky z roku 1131, víme, že patřila olomouckému biskupství. Kromě nevýrazného zámku (dnes budovy Obecního úřadu) je druhou památkou zdejší kaple Nanebevzetí Panny Marie. Ta stojí uprostřed vesnice a značně trpí silničním provozem. Její jižní stěna totiž sousedí se silnicí 2. třídy na Konici. Ve středověku byla obec farní. Z roku 1365 víme o farním kostele v obci. Dnes Hluchov patří pod farnost v nedalekých Čechách pod Kosířem. V okolí se nachází několik významných turistických lokalit – např. zámek Čechy pod Kosířem, PP Velký Kosíř, hradiště nad Běleckým mlýnem, či zámek Ptení.
Ivo Rozehnal - podle infotabule v obci, 15.3. 2009