Hrady.cz
Na místě gotické zástavby byl na přelomu 16. a 17. stol. postaven vrcholně renesanční palác. V pol. 17. stol. přestavěn raně barokně Trauttmannsdorfy. V 19. stol.klasicistní činžovní dům. Od r. 1830 donucovací pracovna, od r. 1872 věznice.
© Milan Caha 07/2009
Graficke pismenko V místech současného paláce stávala ve 14. století řada měšťanských domů. Jeden z nich patřil Petru Parléři a jiné jeho synům. V 15. století mnoho z nich vyhořelo a bylo opuštěno. V 16. století byl na scelených parcelách postaven jeden dům se zahradami. V 60. letech 16. století patřil Šlikům, po nich Kinským a na počátku následujícího století Lobkowiczům. Dům byl na přelomu 16. a 17. století vrcholně renesančně přestavěn. Poté byl v držení Harrachů a Trčků z Lípy. Ve 30. letech 17. století jej získali Trauttmannsdorfové, kteří jej v polovině 17. století přestavěli ve stylu raného baroka. Další úpravou prošel na počátku 18. ...
Milan Caha (zdroj: Pavel Vlček (edt.) Umělecké památky Prahy - Hradčany, Academia, Praha 2000), 15.3. 2009

popis

Rozlehlý komplex je tvořen několika nepravidelně uspořádanými křídly, dvěma nádvořími, hospodářským dvorem a zahradou. V křídle vybíhajícím k západu je kaple s hranolovou věžičkou. Většina sklepů má raně barokní klenby, některé ještě klenby renesanční. Přízemní místnosti průčelních křídel mají renesanční, raně a vrcholně barokní i klasicistní klenby. Dochováno zůstalo množství barokních ostění dveří a dvířek od kamen na chodbách.