Moje místa 0
Hřbitov založen r. 1866, první pohřeb zde proběhl r. 1867. Poničen za nacistické okupace, obnoven v 50. letech 20. stol. a po r. 1990. Zachováno 100 náhrobků z doby založení hřbitova. V r. 1998 zřízena expozice o historii Židů v Č. Budějovicích.
© Milan Caha 05/2008
Graficke pismenko Hřbitov leží v nevzhledné části města, obklopen průmyslovými areály a sklady. Asi 100 m od vchodu má zastávku autobus MHD č. 16. Přímo proti hřbitovu je velká parkovací plocha. Brána hřbitova byla v květnu 2008 zamčená. Klíč je, podle informace na brance, možno vyzvednout na vrátnici sousedního průmyslového areálu.
15.3. 2009

Židé v Českých Budějovicích
    První židovští obyvatelé města jsou doloženi již roku 1341, kdy dal Jan Lucemburský svolení dvěma rodinám se ve městě usadit. Jeho syn, Karel IV., povolil ve městě pobyt dalších tří rodin. Židé žili vedle křesťanů v ulici Židovská (dnes ulice U Černé věže). Židovská komunita se rozrůstala a bohatla, na konci 15. století zde žilo asi 100 Židů ve více než 10 domech. V jednom z nich byla synagoga, doložena roku 1380. V 80. letech 15. století zničil

První středověký židovský hřbitov byl v místech, kde se dnešní Kněžská stýká s ulicí Hradební. Později byl zřízen další hřbitov na levém břehu řeky Malše, v místech kde ústí dnešní Divadelní ulice. Oba tyto hřbitovy zanikly a beze stopy zmizely se zánikem židovské komunity v roce 1506. Nový hřbitov v dnešní Pekárenské ulici cca 1,5 km od středu města byl založen po obnovení židovské obce po roce 1848. Hřbitov má rozlohu 6489 m2. První pohřby zde