Železobetonový objekt třídírny hnědouhelného dolu, postavený roku 1920. Vzhledem ke krátkosti fungování (do 1927) dochován beze změn. Technologie demontována po zastavení provozu, objekt volně přístupný na vlastní nebezpečí.
Třídírna se nachází na severozápadním okraji Zahořan. Přístup do nejvyššího patra po rampě bývalé lanovky: pozor na otvory v podlaze!
Ivan Grisa , 14.3. 2009

Třídírna dolu Prokop v Zahořanech u Vilémova
    Povrchový důl Prokop zahájil těžbu pravděpodobně za I. světové války. Nacházel se severozápadně od Zahořan, blíže ke Blovu (dnes zaplaven, podle tvaru nazýván Podkova). Železobetonový objekt třídírny byl postaven roku 1920, z dolu se uhlí dopravovalo kolejovou lanovkou, z třídírny pak vlečkou, napojenou na trať Doupov - Vilémov u Kadaně (mezi dnešní zastávkou Vilémov u Kadaně město a stanicí Vilémov u Kadaně). Vzhledem ke krátkosti fungování (do

Ivan Grisa, podle serveru fabriky.cz, 14.3. 2009

technická památka