Hřbitov založen spolu se sousedním městským 1883. V deseti řadách se nachází přes 400 náhrobků. U levé (východní) zdi uloženy náhrobky ze starého hřbitova v dnešním Židově, zrušeného roku 1939. V obřadní síni malá exposice o dějinách pardubických Židů.
Obřadní síň od severozápadu
Graficke pismenko Nový židovský hřbitov se nachází v severovýchodním rohu areálu městských hřbitovů. Příchod i příjezd ulicí K židovskému hřbitovu (odbočuje z ulice S. K. Neumanna). Nejbližší zastávka MHD Krematorium (linky 6 a 10). Se správou hřbitova lze domluvit vstup.
Ivan Grisa , 13.3. 2009

Nový židovský hřbitov v Pardubicích
    Nový židovský hřbitov založen spolu se sousedním městským roku 1883. V deseti řadách se nachází přes 400 náhrobků, dnes většinou poškozených. U levé (východní) zdi uloženy náhrobky ze starého hřbitova v dnešním Židově, založeného roku 1624, zrušeného roku 1939. V obřadní síni malá exposice o dějinách pardubických Židů od středověku do likvidace obce a jejích příslušníků za II. světové války.
    Ivan Grisa, dle informační vývěsky u brány hřbitova, 13.3. 2009

židovské památky