Moje místa 0
Románský vlastnický kostel z doby kolem roku 1200, jižně od něj stávalo šlechtické sídlo, později přesunuté na dodnes dochované tvrziště asi 100 m od kostela. Barokní přístavba jižní lodi, oprava 1926–7 a v 90. letech 20. století.
Kostel od západu
Graficke pismenko Kojický kostel stojí na návrší v západní části obce. Od zdejší železniční zastávky vzdálen asi 700 m k západu, autobusy zastavují na hlavní silnici pod kostelem. Parkovat lze přímo u hřbitovní zdi proti obecnímu úřadu.
Kostel přístupný v době bohoslužeb každou třetí sobotu v měsíci v 18.00.
Ivan Grisa , 13.3. 2009

Kostel svatých Petra a Pavla v Kojicích
    Románský vlastnický kostel z doby kolem roku 1200, jižně od něj stávalo šlechtické sídlo, později přesunuté na dodnes dochované tvrziště asi 100 m od kostela. Z první třetiny 13. století doložen královský číšník Zbraslav z Kojic. Barokní přístavba jižní lodi spojená s úpravou tvaru některých oken, oprava 1926–7 a v 90. letech 20. století. Kostel se hřbitovem dnes obklopen vesnickými domy, původní ves stála blíže k Labi.
    Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 2; Merhautová - Třeštík, Románské umění v Čechách a na Moravě; Klápště, Proměna českých zemí ve středověku, 13.3. 2009