Původně gotická radnice ze 14. století, v 16. století renesančně přestavěna. Po několika požárech byla v r. 1782 pozdně barokně přestavěna architektem Janem Josefem Wirchem. Sídlí zde Muzeum Kouřimska.
Stará radnice - Muzeum Kouřimska v Kouřimi
Graficke pismenko Jednopatrová obdélníková barokní budova stojí uprostřed náměstí. Pod muzeem je síť dosud neprozkoumaných podzemních chodeb. V muzeu je velmi zajímavá expozice, včetně exponátů z okolních hradišť.
13.3. 2009

historie

Stará radnice byla uprostřed kouřimského náměstí postavena ve 14. století. Gotická radnice byla v 16. století přestavěná renesančně. Několikrát vyhořela a následně byla opravena. V roce 1782 byla architektem Janem Josefem Wirchem radnice přestavěna ve slohu pozdního baroka, z této přestavby se v západní části přízemí uchovaly barokní lunetové klenby. V letech 1849 – 50 byla přistavěna zadní část. V roce 1850 přestala budova sloužit vedení města.

Milan Caha (zdroj: Rišlink V.: Kouřim a okolí – průvodce po kulturních památkách. Kouřim 2000.), 13.3. 2009

Kolín  (KO)
    Kouřim