Čtvercový presbytář gotického kostela z přelomu 13. a 14. století s malou obdélnou lodí z roku 1872. Původní loď zbořena 1790. Původně poutní, dnes uprostřed zástavby západní části obce.
Kostel od jihu
Graficke pismenko Kromě známého zámku Kačina se v obci Svatý Mikuláš nachází i torso zdejšího gotického kostela. Příjezd po silnici I/2, odbočit na místní komunikace směrem k severu. Přímo u kostela možné parkování. Na hlavní silnici autobusová zastávka.
Nejbližší železniční stanice Záboří nad Labem asi 4 km severovýchodně, případně zastávka Starý Kolín severozápadně (obě na trati Praha - Česká Třebová).
V kostele se podle informací správce nekonají pravidelné bohoslužby.
Ivan Grisa , 13.3. 2009

Kostel svatého Mikuláše ve Svatém Mikuláši
    Na nevýrazném návrší uvnitř oplocení stojí čtvercový presbytář gotického kostela z přelomu 13. a 14. století s malou obdélnou lodí z roku 1872. Původní loď zbořena roku 1790. Kostel původně sloužil jako poutní, dnes uprostřed zástavby západní části obce.
    Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 2, 13.3. 2009

Kutná Hora  (KH)