Čtvercový presbytář gotického kostela z přelomu 13. a 14. století s malou obdélnou lodí z roku 1872. Původní loď zbořena 1790. Původně poutní, dnes uprostřed zástavby západní části obce.
Kostel od jihu
Graficke pismenko Kromě známého zámku Kačina se v obci Svatý Mikuláš nachází i torso zdejšího gotického kostela. Příjezd po silnici I/2, odbočit na místní komunikace směrem k severu. Přímo u kostela možné parkování. Na hlavní silnici autobusová zastávka.
Nejbližší železniční stanice Záboří nad Labem asi 4 km severovýchodně, případně zastávka Starý Kolín severozápadně (obě na trati Praha - Česká Třebová).
V kostele se podle informací správce nekonají pravidelné bohoslužby.
Ivan Grisa , 13.3. 2009

Kostel svatého Mikuláše ve Svatém Mikuláši
    Na nevýrazném návrší uvnitř oplocení stojí čtvercový presbytář gotického kostela z přelomu 13. a 14. století s malou obdélnou lodí z roku 1872. Původní loď zbořena roku 1790. Kostel původně sloužil jako poutní, dnes uprostřed zástavby západní části obce.
    Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 2, 13.3. 2009