Budova nového ředitelství Spolku z let 1929–32 od drážďanských architektů Lossowa a Kühna v expresionistickém stylu. Do konce 30. let 20. stol. nejvyšší budova Československa. Nejvýznamnějším dodatečným exteriérovým zásahem nástavba strojovny výtahu.
Vstupní portikus
Graficke pismenko Nové ředitelství stojí západně od starého, přímo proti výpravní budově železniční stanice Ústí n. L. západ. Před ním zastavují trolejbusy a autobusy místní MHD (zastávka Západní nádraží). Od městského centra leží asi 400 m západně. Budova bývá přístupná během Evropských dnů kulturního dědictví (EHD).

historie

Budova nového ředitelství Spolku pro chemickou a hutní výrobu z let 1929–1932 od drážďanského architektonického ateliéru William Lossow & Max Hans Kühne v expresionistickém stylu. Do konce 30. let 20. století, kdy ji předstihl mrakodrap Baťových závodů ve Zlíně, byla nejvyšší budovou v Československu. Nejvýznamnějším dodatečným exteriérovým zásahem byla nástavba strojovny výtahu v 80. letech 20. století. V interiéru je zachována řada původních

Ivan Grisa, dle K. Kuča, Města a městečka..., svazek 7, 13.3. 2009

Ústí nad Labem  (UL)