Hrady.cz
Raně barokní jednopatrový palác z 80. let 17. století, vznikl přestavbou renesanční stavby. V interiéru pozdně renesanční a raně barokní klenby, raně barokní dřevěné malované stropy a nástěnné malby. Dnes velvyslanectví Rakouska.
průčelí paláce do Kanovnické ulice
© Milan Caha 09/2008
Graficke pismenko Na místě paláce původně stálo několik gotických domů. První zprávy o zástavbě v této části Hradčan jsou ze 70. let 14. století. Tehdy jeden z domů na městišti pozdějšího paláce vlastnil Vlčata a po roce 1373 Henslin, vikář a oltářník od sv. Víta. Původní zástavba zanikla při požáru roku 1541. V padesátých letech 16. století byl na tomto místě vystavěn velký dům ve slohu rané renesance. Dům často střídal majitele, mezi nejvýznamnějšími patřili Bořitové z Martinic či Česká komora – byl zde ubytována pážata císaře Ferdinanda III., když přestal kapacitně dostačovat protější Dům pážat. V osmdesátých letech 17. století získal dům Albert Václav rytíř ...

popis

Raně barokní jednopatrový palác je tvořen dlouhou hlavní budovou na poměrně úzké obdélné parcele při Kanovnické ulici a dvěmi krátkými křídly vybíhajícími směrem do dvora a do zahrady nad Jelením příkopem. Západní boční křídlo je vyšší než východní, je dvoupatrové. Hlavní průčelí do Kanovnické ulice zdobí edikulový portál s erbem Hložků ze Žampachu. Dvorní fasády jsou téměř stejné jako hlavní průčelí. V interiéru se dochovaly pozdně renesanční