Hrady.cz
Původně románský kostel Všech svatých v Přemyslovicích na Konicku – obci na staré Trstenické stezce. Na kopci Strážná nad kostelem údajně stávala strážná věž, či tvrz, což se doposud neprokázalo.
Přemyslovice - kostel Všech svatých - pohled z návsi
© Ivo Rozehnal, 03/2009
Graficke pismenko Přemyslovice jsou obec mezi Konicí a Kostelcem na Hané. V místě lze navštívit pseugotický zámek a kamenný větrný mlýn. Obcí prochází červená tur. značka z Náměště na Hané ke Stražisku.
Ivo Rozehnal , 12.3. 2009

historie

V obci Přemyslovice na Konicku stojí farní kostel Všech svatých. Že se jedná o starobylou obec dokládá, že kostel nese všechny znaky starých románských kostelíků. Pravděpodobný vznik se klade do poloviny 13. století. Ke stavbě bylo použito lomového kamene. Největší oprava kostela proběhla v roce 1933. Z této doby pochází malby interiéru od významného mistra této doby, Jana Kohlera. Z pol. 18. století pochází obraz křest knížete Bořivoje na

pověsti

Pověst říká, že na kopci Strážná stávala tvrz. Její obyvatelé byli kdysi zákeřně povražděni. Od té doby lze spatřit Bílou paní. Ta láká poutníky, aby je nakonec zahubila. Dokonce lze spatřit černý kočár tažený dvěma bělouši, v němž ohavné zjevení jezdí po kraji.
    Lidová pověst o založení vesnice
    Na konickém panství byla dcera na vdávání. Při souboji o její ruku zabil Přemysl Bohuslava. Ze zoufalství utekl do lesů, kde se skrýval. Zde postavil milíře a začal pálit dřevěné uhlí. Za nějaký čas jel konický pán na lov za divokou zvěří a v lese zabloudil. Přemysl mu zachránil život, poznali se a pán mu odpustil. Na tomto místě vymýtili les a postavili tvrz a domky. Bylo to místo poblíž staré obchodní cesty zvané Konická. Vedla z královské

Ivo Rozehnal, 5.12. 2012