Františkánský klášter s kostelem Panny Marie Sedmibolestné, stavěn od r. 1467. Kostel vysvěcen r. 1484. Františkáni zde působili do r. 1950, kdy byl klášter zlikvidován Od 90. let 20. stol. areál postupně opravován, slouží převážně kulturním účelům.
© Milan Caha 06/2008
Graficke pismenko Výstavba františkánského kláštera, jednoho z nejvýznamnějších center františkánů na Slovensku, začala roku 1467. Klášterní kostel Panny Marie Sedmibolestné byl vysvěcen roku 1484. Kostel i klášter byly několikrát přestavovány a rozšiřovány. Dnes se komplex kláštera skládá z konventu, kostela, rajského dvora (na něm byla v rámci oprav areálu rekonstruována středověká studna), hospodářských budov a velké zahrady. Františkáni v areálu působili do roku 1950, kdy byl řád násilně zlikvidován tehdejší mocí a řádoví bratři byli deportování a internováni. Po roce 1989 řád v rámci církevních restitucí získal klášter zpět. Komplex byl v 90. ...