Velký raně barokní kostel s mohutnou hranolovou empírovou věží uprostřed okrouhlé návsi. V letech 1697–9 nahradil staršího předchůdce, připomínaného poprvé 1352. Věž nahradila dřevěnou zvonici roku 1843. Po 1945 zchátral.
Kostel a kostnice od severozápadu
Graficke pismenko Pavlovice (součást obce Jestřebí) stojí nad hlubokým údolím Švábského potoka. Příjezd od silnice I/9 po silnici III. třídy směrem na Borek. V Pavlovicích i sousedním Popelově řada pozoruhodných památek lidové architektury.
Ivan Grisa , 10.3. 2009

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Pavlovicích u Jestřebí
    Kostel ve staré obci na hraně srázu nad skalnatým údolím se poprvé připomíná roku 1352. Původní podobu neznáme, údajně prošel renesanční přestavbou. Jeho stav se zhoršil za třicetileté války natolik, že s podporou hraběte Jana Viléma Kounice došlo v letech 1697–99 k výstavbě nového, rozlehlého raně barokního objektu. Kostel neměl věž, zvony visely v dřevěné zvonici. Tento stav trval do roku 1843, kdy byla po dlouholetých sbírkách farníků

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 3 a webová stránka obce Jestřebí, 10.3. 2009

popis

Kostel stojí na vyvýšenině uprostřed okrouhlice, dnes obestavěné rozlehlými pozdně barokními a klasicistními statky. Jedná se o velkou jednolodní stavbu orientovanou k východu. Po obou bocích odsazeného presbytáře stojí patrové přístavky se sakristiemi, oratoří (na severu, původně přístupná vnějším schodištěm) a snad depositářem (na jihu). Jižní vstup kryje nízká hranolová předsíň. V oknech zbytky vitrají z 19. století. Kostelu i celé obci

Liberecký kraj
     Česká Lípa  (CL)