Pozdně barokní kostel z let 1780–1 post. na jižním okraji městečka po zničujícím požáru 1768. Nahradil starší objekt, který pravděpodobně stál na dnešním hřbitově pod hradem. Částečně sem bylo přeneseno starší zařízení. Velká oprava 1981–91.
Graficke pismenko Kostel stojí východně od křižovatky silnic I/9 a I/38. Zaparkovat lze u sousední bensinové pumpy. Nejbližší železniční stanice Jestřebí na trati Bakov nad Jizerou - Jedlová leží asi 1,5 km východně v sousední obci Provodín, autobusy zastavují na silnici I/9 asi 200 m západně od kostela.
Ivan Grisa , 9.3. 2009

Kostel svatého Ondřeje v Jestřebí
    Pozdně barokní kostel, postavený v letech 1780–81 na jižním okraji někdejšího městečka po zničujícím požáru 1768. Nahradil starší objekt, který pravděpodobně stál na dnešním hřbitově pod hradem. Částečně sem bylo přeneseno starší zařízení (křtitelnice z roku 1670), většina pochází z doby stavby kostela. Vnitřní výmalba od Josefa Kramolína z let 1788–91. Velká oprava 1981–91.
    Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 1 a webové stránky obce Jestřebí, 9.3. 2009