Novogotický evangelický kostel z režných cihel z let 1900–01 podle projektu arch. Julia Leischiga. Stavitelem byl místní Josef Berger.
celkový pohled na kostel od jjv.
© Jan P. Štěpánek 03/2009
Graficke pismenko Novogotická stavba evangelického kostela z počátku 20. století zaujme podobně jako jiné historické stavby Nového Bohumína svou fasádou z červených režných cihel. Nachází se při Štefánikově ulici na okraji historického centra Nového Bohumína, který na konci 19. století vznikl při novém nádraží. Kostel je přístupný pouze v době mší.

historie

Nejstarší evangelické bohoslužby v nové části Bohumína u nádraží (dnešní Nový Boumín) vedl těšínský evangelický učitel a vikář Richard Fritsche v místní budově německé obecné školy od zimy roku 1887. Později se bohoslužby přesunuly do hostince Moritze Saffiera. V roce 1888 byla utvořena kazatelská stanice, spadající pod farnost v Orlové. Samostatnou farnost Šunychl – Bohumín – nádraží si věřící vyprosili až v roce 1922. Pozemek na stavbu

popis

Kostel tvoří jednolodní stavba na půdoryse latinského kříže ve stylu tzv. backstein gotiky – novogotický sloh využívající jako stavební a dekorační prvek převážně červené neomítané cihly. Kostelu dominuje vstupní věž v průčelí.

61-62 Ostravsko
     Karviná  (KA)