Moje místa 0
Novogotická jednolodní stavba z režného zdiva vystavěná dle projektu Jos. Bergera v l. 1892–94 za finančního přispění vratislavského biskupa Georga Koppa. Od r. 1900 sídlo farnosti.
celkový pohled na kostel od východu
© Jan P. Štěpánek 03/2009
Graficke pismenko Novogotický římskokatolický farní kostel Božského srdce Páně na Masarykově ulici v centru tzv. Nového Bohumína, při Masarykově náměstí. Stavba z režných cihel tvoří dominantu města, které vzniklo takřka na zeleném drnu v blízkosti nádraží Severní dráhy Ferdinandovy a překonalo ve významnosti nedaleký Starý Bohumín.
Kostel je přístupný v době mše svaté. Kolem se nachází nevelký parčík.

historie

První pokusy o výstavbu katolického kostela blízko tehdy pruského bohumínského nádraží a nově se rodícího tzv. Nového Bohumína se datují do r. 1877. Až roku 1889 však návrh na jeho realizaci posvětilo obecní zastupitelstvo. Projektem nového kostela byl pověřen místní stavitel Josef Berger. V roce 1892 byl projekt předložen ke schválení vratislavskému biskupovi knížeti Georgovi Koppovi. Ten měl k projektu výhrady a tak jej nechal mírně pozměnit

popis

Kostel tvoří jednolodní stavba v novogotickém slohu z neomítaných režných cihel. – ztv. Backstein gotika. Objekt zakončuje ustoupený polygonální presbytář. Po stranách se k závěru lodě přimykají vystupující drobné polygonální kaple. Vstupní partii tvoří vystupující vysoká věž, zakončená ustupujícím oktogonálním zvonovým patrem se štíhlou jehlancovou střechou.