Moje místa 0
Pozdně barokní socha sv. Jana Nepomuckého z 2. pol. 18. stol., umístěná od r. 1829 na náměstí ve Starém Bohumíně. R. 1950 nevhodně opravena. V r. 2002 proběhla generální rekonstrukce.
celkový pohled na sochu českého světce
© Jan P. Štěpánek 02/2009
Graficke pismenko Socha sv. Jana Nepomuckého ve středu náměstí Svobody ve Starém Bohumíně, kdysi velmi významném městě Těšínského knížectví, je významnou pohledovou dominantou. Starý Bohumín je dnes součástí většího celku – města Bohumína.
Nově zrekonstruovaná socha dotváří hezký vzhled klidného náměstí. Nedaleko náměstí se nachází zajímavý římskokatolický kostel a na druhé straně řeky Odry, v Polsku, se nachází bývalý knížecí hrad, nyní zámek Chalupky.

historie

Socha byla vyrobena ve 2. polovině 18. století neznámým sochařem. Pravděpodobně až v roce 1829, v době jubilea stého výročí světcovy kanonizace, byla socha umístěna na starobohumínské náměstí. V roce 1950 byla socha svépomocí opravena a nevhodně natřena barevnými olejovými barvami. Další nevhodné opravy se konaly o patnáct let později. V roce 1964 se soše dostalo státní ochrany ve formě zápisu do seznamu nemovitých kulturních památek.