Původně jednolodní farní kostel z r. 1372, na trojlodní baziliku přestavěn v l. 1450–1470, mohutná věž je pozdně renesanční. Interiér vesměs barokní, ze 17. a 18. stol.
Kostel sv. Archanděla Michaela
Graficke pismenko Kostel je spolu se sousedním karnerem sv. Anny dominantou trojúhelníkového skalického náměstí. Kromě těchto centrálních staveb se na náměstí nachází řada pozoruhodných staveb – např. secesní Jurkovičův Dom kultúry.

11.3. 2009

historie

Původní jednolodní gotický farní chrám se začal na skalickém náměstí stavět pravděpodobně po roce 1372. Je však možné, že k jeho výstavbě byla využita starší sakrální stavba. V období pozdní gotiky, v letech 1450–1470 byl tento chrám přestavěn na trojlodní baziliku. Jeho dnešní dominantou je mohutná, pozdně renesanční věž s arkádami. Kostel v historii několikrát vyhořel a zase byl obnoven. Klenby bočních lodí jsou barokní, hlavní loď je

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec
    Slovensko