Městský chudobinec, založen r. 1414 Ctiborem (či Stiborem) z Beckova. Přestavěn r. 1640 a upraven v 2. polovině 19. století. Kaple sv. Alžběty zaklenuta pozdně renesančními klenbami. Nejstarší dosud fungující sociální zařízení na Slovensku.
© Milan Caha 06/2008
Graficke pismenko Městský chudobinec založil před svou smrtí roku 1414 významný šlechtic polského původu a tehdejší pán Skalice Ctibor (či Stibor) z Beckova. Drobná gotická stavba byla přestavěna v roce 1640 a dále upravena v 2. polovině 19. století. Gotická stavební fáze se uchovala v klenbách sklepů, přízemí a kaple sv. Alžběty jsou zaklenuty pozdně renesančními klenbami. Stavba si dodnes uchovala sociální funkci (sídlí zde Mestské centrum sociálnych služieb a slouží několika organizacím, které poskytují sociální služby a starají se o seniory) a je tak nejstarším dosud fungujícím zařízením tohoto typu na Slovensku.

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec