Array ( [0] => 7472 [1] => 6 [2] => 1 [3] => 32 [4] => kostel Evangelické církve augsburského vyznání [5] => Skalica [6] => 3 [7] => 48.84689800 [8] => 17.22671300 [9] => 11.3.2009 [10] => 1 [11] => 703 [12] => 110 [13] => 0 [14] => 0 [15] => 703 [16] => 0.0 [17] => Toleranční modlitebna evangelické církve augsburského vyznání, postavena v letech 1796–1797 v klasicistním stylu s prvky pozdního baroka. Ve výbavě je renesanční kalich, o kterém se traduje, že jej zdejším evangelíkům daroval J. A. Komenský. [18] => [19] => [20] => [21] => Trnavský [22] => kostel-evangelicke-cirkve-augsburskeho-vyznani [23] => ) kostel Evangelické církve augsburského vyznání, Skalica Notice: Undefined index: cis_typ in /var/www/hrady/https/index_oid.php on line 33 Notice: Undefined index: cis_typ_dop in /var/www/hrady/https/index_oid.php on line 33
Notice: Undefined index: cis_typ in /var/www/hrady/class/mistonadpis.php on line 19 Notice: Undefined index: cis_typ_dop in /var/www/hrady/class/mistonadpis.php on line 21 Notice: Undefined index: nazev in /var/www/hrady/class/mistonadpis.php on line 37 Notice: Undefined index: cis_typ in /var/www/hrady/class/mistonadpis.php on line 41 Notice: Undefined index: cis_typ_dop in /var/www/hrady/class/mistonadpis.php on line 47 Notice: Undefined index: id in /var/www/hrady/class/mistonadpis.php on line 58 Notice: Undefined index: nazev in /var/www/hrady/class/mistonadpis.php on line 59 Notice: Undefined index: nazev_dop in /var/www/hrady/class/mistonadpis.php on line 63

Graficke pismenko Do roku 1670 se většina obyvatel Uherska hlásila k evangelické církvi. První kostel si skaličtí evangelíci augsburského vyznání postavili v roce 1650 v dnešní Potoční ulici. V letech 1670–1680, v rámci ostré protireformace, došlo k úplnému zákazu evangelické církve. Kostel v Potoční získali nejprve jezuité, poté karmelitáni a nakonec milosrdní bratři (sloužil jim do 50. let 20. století). V roce 1781 byl v Uhersku přijat Toleranční patent a evangelické církve obnovily svou činnost. Evangelíci augsburského vyznání si v letech 1796–1797 postavili novou toleranční modlitebnu v dnešní Lichardově ulici, nedaleko hlavního ...

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec