Původně gotický karner sv. Anny ze 14. století, barokně upraven v 17. a 18. století. Osmiboká centrální stavba s opěráky a obdélníkovou apsidou, s barokními okny, portálem a kopulovitou střechu s lucernou.
karner od severu
© Milan Caha 06/2008
Graficke pismenko Jednou ze zajímavých památek, nacházejících se na trojúhelníkovém skalickém náměstí je i karner sv. Anny, stojící západně od farního kostela sv. Archanděla Miachaela. Sloužil k uskladnění kostí, vykopaných ze hřbitova kolem kostela. Vybudovaný byl v druhé polovině 14. století, jako osmiboká centrální kaple s opěráky a obdélníkovou apsidou. Z původní stavby se kromě obvodových zdí dochovaly i některé kamenické detaily – ostění původního vchodu a oken. Gotická stavba byla upravována v 17. a 18. století. Tehdy získala dnešní okna, vstupní portál a kopulovitou střechu s lucernou.

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec
    Slovensko