Renesanční tvrz z 16. století tvoří jádro jihovýchodní části dnešní usedlosti čp. 4. Tvrz zcela přestavěna, dochovaly se některé druhotně použité kamenické detaily a pozůstatek příkopu na východní straně.
část usedlosti čp. 4, jejiž jádro tvoří tvrz, fotografováno z míst bývalého příkopu
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Obec Služátky leží 5 kilometrů severovýchodně od Pelhřimova, nedaleko silnice 34/I spojující Pelhřimov a Humpolec. Vznikla neznámo kdy, ve 14. století patřila pražskému arcibiskupství. Od r. 1437 do konce 15. století patřila Trčkům z Lípy. Poté se ves osamostatnila, a v severní části byla vystavěna renesanční tvrz. Její majitelé užívali predikát Služátečtí ze Služátek. Ti zde seděli do roku poloviny 16. století, kdy Vít Hynek ze Služátek o majetek přišel a přestěhoval se do Pelhřimova. Mezi měšťany je uváděn v roce 1566. Služátky koupilo město Pelhřimov a dlouho jej vlastnilo. Tvrz však již nikdy nesloužila jako panské sídlo. Stávala v jihovýchodní ...
Milan Caha (zdroj: kol.: Encyklopedie českých tvrzí, III. díl, Argo, Praha 2005), 7.3. 2009