Hřbitov doložený v první třetině 18. století. Dochováno cca 100 náhrobků barokního a klasicistního typu, nejstarší z r. 1725. Používán do první třetiny 20. století. Na jihozápadní straně jednoduchá márnice.
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Hřbitov je asi 250 m severně od náměstí, zcela obklopený zahradami a jinými soukromými pozemky a je poněkud obtížné se na něj dostat. Přístupová cesta z jihu byla vytvořena až v roce 2003.
7.3. 2009

historie

Židovská komunita v Lukavci je připomínaná již od 16. století. Největší židovské osídlení zde bylo v polovině 19. století, kdy zde žilo 210 Židů. Hřbitov, ač možná starší, je doložen v první čtvrtině 18. století. Dochovalo se zde asi 100 náhrobků barokního a klasicistního typu, nejstarší čitelný náhrobek z roku 1725. Hřbitov byl používán do první třetiny 20. století, poslední pohřeb proběhl roku 1935. Na jihovýchodní straně stojí jednoduchá

židovské památky
     Pelhřimov  (PE)