Jednolodní farní kostel sv. Václava, postaven v l. 1774–81 na místě starší kaple. Po požáru r. 1865 opraven pseudoslohově. Zařízení převážně pseudogotické, barokní oltář ze zrušené zámecké kaple. Nejstarším kusem vybavení je křtitelnice z r. 1637.
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Na místě dnešního farního kostela sv. Václava původně stávala kaple, připomínaná r. 1654. Když roku 1760 vyhořel původní lukavecký kostel Panny Marie, který stál v prostoru hřbitova, byl v letech 1774–1781 vybudován nový farní chrám na místě kaple na náměstí. Kostel byl postaven v pozdně barokním slohu, po požáru roku 1865 však byl opraven pseudoslohově.
Milan Caha (zdroj: POCHE, E.: Umělecké památky Čech 2. K - O. Academia, Praha 1978), 5.3. 2009

popis

Kostel je jednolodní, obdélný, obdélný presbytář je neodsazený a zakončený segmentem. Hranolová věž je na jižní straně, u ní je kaplička se sochou sv. Jana Nepomuckého. Presbytář má valenou klenbu konchy, loď je plochostropá. Zařízení je převážně pseudogotické, v kostele je barokní oltář ze zrušené zámecké kaple. Nejstarší součástí vybavení je křtitelnice z roku 1637.

Pelhřimov  (PE)
    Lukavec