Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Liptovský Ján, kaštieľ Eugena Szentiványho

zámek Liptovský Ján

kaštieľ Eugena Szentiványho
Ve 30. letech 19. stol. klasicistně upravený zámek Eugena Szentiványho s renesančním jádrem ze 17. stol. Bloková patrová stavba s vystupujícím rizalitem byla v r. 1954 upravena na kulturní dům.
pohled na zámek z hlavní silnice
© Jan P. Štěpánek 08/2006
Graficke pismenko Kaštiel (zámek) Rubena Szentiványho čp. 132 je jedním z mnoha menších zámků a zámečků (slov. kaštieľů) ve středu historické obce Liptovský Ján na severním Slovensku, 7 km jvv. od centra města Liptovský Mikuláš. Právě nezvyklým množstvím těchto menších šlechtických sídel je obec zajímavá a ojedinělá.
Kaštiel na čp. 132 byl ve 2. pol. 20. století upraven na kulturní dům. Tyto úpravy se naštěstí jeho zevnějšku příliš nedotkly. Objekt se nachází v severním sousedství kostela v jižní části obce.

historie

Zámek Eugena (Evžena) Szentiványho je v jádře renesanční bloková stavba ze 17. století, která byla ve 30. letech 19. století klasicistně upravena. Tehdy zámek získal současný vzhled. V roce 1954 byl kaštieľ utilitárně upraven jako místní kulturní dům.

popis

Zámek je tvořen podsklepenou blokovou obdélnou stavbou s mírně vystupujícím osovým rizalitem v severním průčelí. Přízemí budovy odděluje od patra kordónová římsa. Zdobnější fasáda patra je členěna štukovými pilastry s dórskými hlavicemi. Stejné jsou i v nárožích. Okna jsou ozdobena profilovanými nadokenními římsami. Zámek kryje jednoduchá plechová valbová střecha.