Kostel vystavěn v gotickém stylu koncem 15. stol. Úpravami prošel roku 1615, barokní přestavbou r.1753. Rozsáhlou opravou prošel poč. 21. stol. Kostel obklopen vysokou zdí někdejšího hřbitova s barokní brankou.
Kostel sv. Jiří v Moravičanech
Pohled na kostel od jihovýchodu
© Pavel Vítek 09/2008
Graficke pismenko Moravičany leží 4 km jihovýchodně od Mohelnice. Kostel sv. Jiří je nepřehlédnutelnou dominantou obce a nalezneme jej 50 m od nádraží, na břehu říčky Třebůvky.
Obec leží na severozápadním okraji CHKO Litovelské Pomoraví. Jedná se o lokalitu, kde se řeka Morava vine širokou nivou a lužními lesy, s množstvím meandrů a říčních tůní a končí soustavou mokřadních luk na okraji Olomouce.

historie

Kostek sv. Jiří v Moravičanech pochází z konce 15. století, kdy bylo ve stylu gotickém vystavěno kněžiště, kostelní loď a věž. Roku 1615 bylo vystavěno nové schodiště do věže, zaklenuto podvěží a zhotoven portál. Barokní přestavbou prošel kostel roku 1753 a byla přistavěna kaple sv. Jana Nepomuckého a sakristie, nově prolomena okna a opraveny fasády. Posledními rozsáhlými opravami prošel kostel počátkem 21. století.
    Pavel Vítek – zdroj: PhDr. Bohumil Samek, Umělecké památky Moravy a Slezska (J – N), Academia 1999, 28.2. 2009

popis

Kostel sv. Jiří je podélná jednolodní stavba s odsazeným kněžištěm. K severní zdi přiléhá oválná sakristie. K západnímu průčelí přiléhá hladká hranolovitá věž s kordonovými římsami a s točitým schodištěm. Hlavní vchod do kostela je veden zaklenutým podvěžím, do kterého vede portál s půlkruhovým záklenkem a trojúhelníkovým štítem s reliéfem Madony s dítětem. Kostel je obklopen vysokou zdí někdejšího hřbitova s barokní branou. Zařízení kostela

Šumperk  (SU)
    Moravičany