Barokní kamenná synagoga nahradila v Turnově starší dřevěnou stavbu z poloviny 17. století, zaniklou při požáru města roku 1707. Svému účelu sloužila do počátku II. světové války, po jejím skončení zde bylo skladiště. Obnovena v letech 2007–08.
Vstup do synagogy od severozápadu
© Ivan Grisa 09/2010
Graficke pismenko Vchod do synagogy vede z Krajířovy ulice, krátce po jejím odbočení z Palackého. V širším centru města k ní navádějí šipky informačního systému. Parkování je možné na nedalekém centrálním parkovišti V lukách (bezplatně) nebo v okolních ulicích (zpravidla za poplatek). Od autobusového nádraží je synagoga vzdálena asi 300 m, od železniční stanice a zastávek většiny dálkových autobusů asi 1,2 km.

Synagoga v Turnově
    Židovské osídlení v Turnově existovalo nejméně od 16. století. Po třicetileté válce, v jejímž průběhu zanikla nejstarší dřevěná synagoga (1643) se přesunulo k Malé Jizeře, do prostoru dnešních ulic Krajířova a Trávnice. Zde byla postavena opět ze dřeva druhá modlitebna, kterou zničil požár roku 1707. Židovská obec vybudovala roku 1719 synagogu zděnou, dochovanou dodnes. Jedná se o nevelkou obdélnou stavbu, zcela skrytou v domovním bloku mezi

Ivan Grisa, dle informačních materiálů v synagoze, 21.9. 2010