Moje místa 0
Současná loštická synagoga nahradila koncem 18. století původní dřevěnou, přenesenou do současné polohy při translaci ghetta 1727. Původnímu účelu sloužila do roku 1939, poté skladiště a městské museum. V posledních letech prochází důkladnou obnovou.
Graficke pismenko Loštická synagoga stojí na jižním konci Ztracené ulice (někdejší hlavní ulice ghetta). Prohlídku je možné domluvit s paní Vlastou Seidlovou, která bydlí naproti ve Ztracené ulici 13 (viz kontakt) a poskytne řadu zajímavých autentických informací.

Synagoga v Lošticích
    Původní židovský sídelní okrsek se v Lošticích nacházel paradoxně kolem farního kostela (viz heslo). První zmínka o něm pochází z roku 1544, jeho vznik patrně souvisel s vypovídáním Židů z moravských markrabských měst. Samostatná obec byla ustavena roku 1581. V 16. a 17. století se počet obyvatel židovského vyznání dále rozrůstal o uprchlíky z Ukrajiny a Dolních Rakous. Počet domů v židovské osadě se pohyboval kolem dvaceti. Císařským

Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., III. díl, Libri 1998, 7.7. 2010