Barokní radnice z let 1734–1738 stojí na místě gotické radnice z roku 1515. Stará budova podlehla požáru r. 1733. V interiéru jsou pozoruhodné barokní klenby, nástropní malby a štuková výzdoba z obrobí kolem r. 1755.
© Milan Caha 02/2009
Graficke pismenko Rakovnická radnice stojí na jižní straně Husova náměstí. Na tomto místě je radnice doložena od roku 1515, dříve stávala na Zákostelí. Již od počátku měla stavba věž s hodinami. Budova byla několikrát vydrancována a poničena za třicetileté války – v roce 1631 císařskými vojsky, 1634 Sasy a 1639 Švédy. Vždy byla opravena, nakonec však podlehla ničivému požáru v roce 1733. Na místě gotické radnice byla v letech 1734 – 1738 postavena barokní budova radnice. Ta měla opět hodinovou věž (vysokou 39 metrů, postavil ji stavitel Tomáš Horák), která má od roku 1801 cibulovou báň. Dnešní podoba radnice vznikla kolem poloviny osmnáctého století. Na průčelí byla ...
Milan Caha (zdroj: Antonín Cechner: Soupis památek historických a uměleckých v Království Českém, sv. 39 Politický okres rakovnický, II. díl, Archaelogická komise při České akademii císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění, Praha 1913), 1.3. 2009