Moje místa 0
Trojboká barokní morová kaple z roku 1726, dílo pražského stavitele J.F. Hybnera. Uvnitř je socha sv. Rocha v životní velikosti, pocházející z doby vzniku kaple, novodobá kazatelna a kruchta.
© Milan Caha 02/2009
Graficke pismenko Morová kaple sv. Rocha stojí dnes na hřbitově na bývalém Svatojilském předměstí, severozápadním směrem od Husova náměstí v Rakovníku. Na hřbitově je dále pozoruhodná gotická dřevěná zvonice a hřbitovní kostel Nejsvětější Trojice.

26.2. 2009

historie

Kaple sv. Rocha byla postavena v roce 1726 jako prosba za odvrácení morové rány. Stavbu inicioval rakovnický kanovník J. Libertin a provedl ji pražský stavitel J.F. Hybner. Stavba původně stála mimo hřbitov, uvnitř se ocitla po rozšíření hřbitova v roce 1835.
    Milan Caha (zdroj: Antonín Cechner: Soupis památek historických a uměleckých v Království Českém, sv. 39 Politický okres rakovnický, II. díl, Archaelogická komise při České akademii císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění, Praha 1913), 26.2. 2009

popis

Drobná zajímavá trojboká barokní stavba se šestibokou lucernou, vysoká cca 8 m. Uvnitř je socha sv. Rocha v životní velikosti, pocházející z doby vzniku kaple, novodobá kazatelna a kruchta.