Renesanční obytný dům rodiny Samsonů s dochovanými renesančními interiéry a sgrafity na uličním průčelí. Jeden z nejstarších dochovaných obytných domů v Rakovníku. Dnes slouží jako galerie a kavárna.
© Milan Caha 02/2009
V budově funguje galerie, nealkoholická a nekuřácká kavárna. Pořádají se zde různé kulturní akce – vernisáže, literární autorské večery, koncerty.
26.2. 2009

historie

Samsonův dům v bezprostředním sousedství synagogy je jedním z výrazných pozůstatků bývalého židovského sídelního okrsku, který vznikal od 15. století v méně osídlené části městského jádra mezi náměstím a severní hradbou. Tento okrsek je vymezen dnešními ulicemi V brance a Vysokou ulicí. Roku 1727 tu byly uváděny 3 židovské domy, v polovině 19. století 10 domů. Samsonův dům patří k nejstarším dochovaným stavbám ve městě, nejlépe zachovanou

Milan Caha (zdroj: Cechner Antonín, Soupis památek uměleckých a historických v Království Českém, ročník 39. Politický okres rakovnický, II. díl , Praha 1913 a http://www.muzeumtgm.cz), 26.2. 2009