Moje místa 0
Cenný hřbitov s 430 náhrobníky, nejstarší čitelný z r. 1656–57. Založen r. 1635, rozšířen r. 1745, 1856 a 1891. Obřadní síň z poč. 20. stol. Klasicistní domek hrobníka z pol. 19. stol. Hřbitov dodnes používán.
© Milan Caha 02/2009
Graficke pismenko Hřbitov je na jihovýchodním okraji města, cca 1 km od náměstí, v ulici Františka Diepolta. Ke hřbitovu se též dostaneme podél Rakovnického potoka po žlutě značeném místním okruhu městské naučné stezky. Hřbitov je zamčený, je obehnán zachovalou zídkou. Přístup na něj je možný po dohodě se správcem mimo soboty a židovské svátky. Muži by si při návštěvě neměli zapomenout nasadit pokrývku hlavy.
15.2. 2009

historie

Poměrně rozsáhlý hřbitov (4310 m2) na svažitém pozemku nad Rakovnickým potokem byl založen roku 1635. Několikrát byl zvětšen – roku 1745, 1856 a 1891. Dochovalo se na něm 430 náhrobků barokního a klasicistního typu, nejstarší čitelný z roku 1656–57. Hřbitov má urnové oddělení, obřadní síň z počátku 20. století s iluzivní výmalbou byla nedávno opravena. Hřbitov je stále používán k pohřbům. V klasicistním domku hrobníka z 19. století je malá

Milan Caha (zdroj: Rozkošná B., Jakubec P.: Židovské památky Čech, nakladatelství Era, Brno 2004), 15.2. 2009
    Židé v Rakovníku
    Nejstarší doklad přítomnosti Židů v Rakovníku je z roku 1441. V 15. a 16. stol. zde žily jen ojedinělé rodiny. Na počátku 17. století se sem stěhovaly další rodiny z okolí a snad tu de facto vznikla židovská náboženská obec, de jure však byla ustavena až roku 1796. Po roce 1830 zde žilo 14 rodin, v polovině 19. století již 30 rodin a sídlil tu krajský rabinát. Na počátku 20. století se k židovskému vyznání hlásilo 329 osob, v roce 1930 už jen