Barokní synagoga z l. 1763–64, r. 1927 poničena požárem a rekonstruována. V letech 1938–41 se zde střídaly židovské bohoslužby s bohoslužbami církve čs. husitské. Dnes sídlo Rabasovy galerie.
© Milan Caha 02/2009
Graficke pismenko Barokní synagoga v letech 1763–64 nahradila starší rakovnickou židovskou modlitebnu. Několikrát byla přestavěna – roku 1792, 1865, 1917. Roku 1927 byla poničena požárem a rekonstruována. V letech 1938–41 se zde střídaly sobotní židovské bohoslužby s nedělními bohoslužbami církve československé husitské, což byla u nás zcela jedinečná situace. Sbor církve čs. husitské dále využíval budovu do roku 1950, poté byla opuštěna. Na konci 20. století byla synagoga rekonstruována a využita jako výstavní prostor a kanceláře Rabasovy galerie.
Milan Caha (zdroj: Rozkošná B., Jakubec P.: Židovské památky Čech, nakladatelství Era, Brno 2004), 15.2. 2009

historie

Nejstarší doklad přítomnosti Židů v Rakovníku je z roku 1441. V 15. a 16. stol. zde žily jen ojedinělé rodiny. Na počátku 17. století se sem stěhovaly další rodiny z okolí a snad tu de facto vznikla židovská náboženská obec, de jure však byla ustavena až roku 1796. Po roce 1830 zde žilo 14 rodin, v polovině 19. století již 30 rodin a sídlil tu krajský rabinát. Na počátku 20. století se k židovskému vyznání hlásilo 329 osob, v roce 1930 už jen

popis

V přízemí byla předsíň, sál pro muže a pokoj s kuchyní jako byt šamese. V patře byla ženská galerie, síň a dva pokoje s kuchyní jako byt rabína. V sále se dochovala výzdoba a rokokový svatostánek. K synagoze přiléhala budova židovské školy.